om skönhetsrådet i malmöaktuelltböckerStrövtåg i MalmöPlatser / Hus / ParkerStadens detaljerPlaner & TankarArkivBilderKontakta oss!
Påfågel i Pildammsparken Foto: Mimmi Widner


Skönhetsrådet i Malmö

bildades 1988, av en arbetsgrupp från arkitektföreningarna i södra Sverige och från Konstnärscentrum Syd, Form Design Center, Malmö Stadsmiljögrupp och de äldre och mera ärevördiga föreningarna Malmö Fornminnesförening och Malmö Förskönings- och Planteringsförening.

I motsats till Stockholms Skönhetsråd - med kommunalpolitiker som medlemmar och med remissansvar - har Skönhetsrådet i Malmö förblivit en ideell förening. Representanter för stadens nämnder har inbjudits till diskussion, föreningen har gjort studiebesök och gjort utredningar om viktiga stadier i Malmös utveckling.


Skönhetsrådet har också bidragit till Malmös arkitekturhistoria genom boken om Davidshallstorg ("ett klassicistiskt original") 1993 och "Jugendepoken i Malmö, arkitekter och byggnader 1896- 1914" som kom ut 1996. Som resultat av en liknande inventering av Malmös arkitekturskatt utkom i maj 2005 "Funkis i Malmö".

2006 kom Skönhetsrådets fjärde bok - "På Malmös fasader - det groteska och det sköna" som handlar om en mängd spännande upplevelsmöjligheter som vi malmöbor alltför sällan lägger märke till.


Malmö har kommit över sorgearbetet efter förlusten av sina stora basnäringar och snabbt anpassat sig från handels- och industristad till kulturstad, en inte helt lätt omställning. Konjunkturerna för kultur är minst lika varierande som för handel.

 

Kontakt

info@skonhetsradetmalmo.se
Kontaktpersoner