om skönhetsrådet i malmöaktuelltböckerStrövtåg i MalmöPlatser / Hus / ParkerStadens detaljerPlaner & TankarArkivBilderKontakta oss!
Margaretaflickan (1964)  av Greta von Braun Giesenfeld i Pildammsparken Foto: Mimmi Widner

Hem > Platser/hus/parker > Knut Grane minns

Knut Grane Minns
Konstnären Knut Grane berättar om sina teckningar från Malmö på 1950-talet

illustration av Knut Grane

Förlaget Allhems landskapsböcker blev i början av 50- talet ett begrepp inom svensk bokutgivning. - Bildverk i halvfranska band, med ett generöst text- och bildmaterial, med ett utförligt historiskt avsnitt, med målningar, gravyrer och litografier, ofta i faksimil. Och den moderna tiden rikhaltigt illustrerad av fotografen Erik Liljeroth. Ett pionjärarbete i en strävan att dokumentera den svenska hembygden!

Förutom landskapsböckerna utkom fem volymer om svenska städer. Ocxh en av dem var Malmö, som det kom på min lott att utforma. Med bland annat ett halvt dussin teckningar av moderna Malmömiljöer.

Ribersborgshusen, som stolta "flaggskepp" mot Sundet blev utgångspunkten. Funkisens genombrott på 1930- 40 - talen representerade fortfarande den moderna stadsbilden.

Friluftstadens familjära lågbebyggelse med generösa grönytor och sitt intima torg med diverse butiker (tyvärr "bortrationaliserat") stod i kontrast mot Mellanhedens anonyma höghuslameller.

"Kofferthuset" vid Köpenhamnsvägen, Sorgenfriområdet och Slottsstadens Samrealskola med sin dekorativa kermaikutsmyckning stod för 1950-talets förnyelse i en organisk utveckling.

Hur denna sedan fortsatte mot vår disparata tid är en annan historia. Men det var något visst med 50-talet!

KNUT GRANE

platser / hus / Parker

Gamla Begravningsplatsen
Nordmills
Posthuset/Konsthallen/Biblioteket
Turning Torso
Hotel Savoy
Knut Grane minns
Stapelbäddsparken
Musikkullen

Gamla begravningsplatsen Foto: Mimmi Widner

Externa länkar

Knut Grane