om skönhetsrådet i malmöaktuelltböckerStrövtåg i MalmöPlatser / Hus / ParkerStadens detaljerPlaner & TankarArkivBilderKontakta oss!
Sundspromenaden, västra hamnen, från ovan Foto: Mimmi Widner

Hem > Strövtåg i Malmö > Jan Hemmel

jan hemmels STRÖVTÅG I MALMÖ

Vi antar att Du kommer med tåg till Centralstationen, observera då de utskurna figurerna - resenärer - som pryder entréerna till perrongerna, tyvärr placerade något för högt så att deras sihuetteffekt inte blir så bra som den skulle kunna vara - Figurerna är ett verk av konstnären Margit Jones. (Figurerna är tillfälligt nerplockade för Centralens stora ombyggnad. De är dock rättvist uppmärksammade - bland annat i en hyllningsartikel av Pontus Kyander i Sydsvenskan, så vi hoppas at de inte försvinner bland glasväggarna).


Margit Jones figurer på Centralstationen i Malmö Margit Jones figurer på Centralstationen i Malmö Margit Jones figurer på Centralstationen i Malmö


Passera därefter Apoteket Lejonet vid Stortorget, begrunda dess historia, och gå sedan in i Lejonpassagen och gläds åt fotografen Rosengrens barnbilder - firman fyller 102 år i år. Finns bröderna Nilsson - tvillingar - kvar i fönstret är dagen räddad.

Apoteket Lejonet Lejonpassagen Bröderna Nilsson

Fortsätt till Lilla Torg, ät till exempel lunch i Saluhallen. Eller på någon av resturangerna som ligger i en tät krets runt torget. Tvärsöver gatan ligger Galleri Leger, som är ett traditionsrikt Malmögalleri, som bl.a. var Ola Billgrens galleri.

Nästa etapp: en sväng in i Kungsparken kanske, därefter vidare till Stadsbiblioteket via Fersens bro som erbjuder en av få attraktiva utsikter över kanalen.


Malmö Stadsbibliotek Malmö Stadsbibliotek Malmö Stadsbibliotek


Stadsbiblioteket. Sätt er i en av stolarna framför den stora glasväggen ut mot parken, lyft blicken och se bibliotekets taklampor bilda en stjärnhimmel över trädkronorna i parken. - Låna eventuellt en bok. Från biblioteket är det ingen lång promenad till Milles staty Pegasus i Slottsparken som sträcker iväg från sin höga smala sockel - Milles briljanta idé för att få höjd och format på sina skulpturer.

Carl Milles "Pegasus" Carl Milles "Pegasus"

Därifrån kan man också studera Kronprinsen som - innan Turning Torso i Västra hamnen byggdes - med sina 26 våningar var Malmös högsta bostadshus. Ingen märklig arkitektur men mycket lyckat klädd i mosaik i fem nyanser blått som gör att huset skiftar med ljusets växlingar.


Kronprinsen Kronprinsen Kronprinsen


Väljer ni att fortsätta genom parken kan ni välja på att - sommartid - bada vid Ribersborgs badstrand, "Ribban", eller - året runt - på Kallbadhuset eller fortsätta till Västra hamnen, med ständigt utökande lyxkvarter, vid havet som malmöborna har börjat uppskatta som badplats och fikaställe nedanför miljonlägenheterna. Och där byggandet i hamnområdet har tagit häftig fart. Djuphavsbadet kan livligt rekommenderas.


Försök också få en glimt av NordMills byggnad, en siloanläggning som är ett konglomerat, ett antal huskroppar som har byggts samman under 100 år och visar att slumpen kan vara en lysande arkitekt.

Nordmills

Vi återvänder till innerstaden och två kulturinstitutioner: Malmö Stadsteater som den hette när den invigdes 1944, ett dristigt folkteaterbygge som numera heter Malmö Opera. Foajén är praktfull och repertoaren karaktiseras av en djärv och framgångsrik satsning på modern och samhällsaktuell opera!

Och alldeles bredvid: Malmö Konsthall, ett verk av arkitekten Klas Anshelm som är internationellt beundrat för ljuset, flexibiliteten och ytornas frihet. Gratis entré.

SÅ HÄR SKRIVER ARKITEKTEN SJÄLV OM SIN KONSTHALL:

"En stor betonglåda, öppen mot parken i öster och mot himlens ljus. 75 x 30 meter, med 3,5 meters takhöjd och en 10 meter hög lanternin. Att få hygglig kvalitet på ljuset var det stora problemet. Kravet vi formulerade var: snett infallande överkupolljus. Den branta lanterninen var det ju inga konstigheter med - synkontakt med himlen, ej infall av direkt solljus, dagsljus och konstljus samordnade, ingen form av diffuserande undertak, lätt utbyte av lampor. Byggbarhet och låg kostnad var förstås absolut bestämmande."

--Klas Anshelm, arkitekt 1979


Malmö konsthall


Apropå folkteater: fortsätt till Möllevångstorget som är en levande och färgstark marknadsplats och en internationell mötesplats. Rosengård - som ofta karakteriseras som ett segregerat problemområde - erbjuder, för den kanske överraskade besökaren, parker, grönområden, friluftsbad, ishall och tennisbanor.


Rooseum


Återstår Rooseum, en före detta konsthall i ett före detta elektricitetsverk. I är kommer det att heta Modern Museet Malmö.

 

promenader

Jan Hemmel
Johanna Högberg




Högerklicka för att zooma på kartan