om skönhetsrådet i malmöaktuelltböckerStrövtåg i MalmöPlatser / Hus / ParkerStadens detaljerPlaner & TankarArkivBilderKontakta oss!
Kvarteret Gyllenstjärna - Foto: Jan Hemmel

Hem > Planer & Tankar > Gyllenstjärna

Gyllenstjärna


Parkeringsplatsen bakom Åhléns mitt i Malmö är en stor och dyster betongyta. När Form/Design Center firade 40-årsjubileum i höstas livades tristessen upp av en en röd gångmatta för festgästerna. Den förband Forms baksida med ett nyrenoverat och elegant Palladium, dansens och musikens hus.

Två kulturinstitutioner med ett tomrum emellan.

I jubileumsboken "64/04" fullföljs tanken - varför tomrum? Varför inte göra hela kvarteret - det heter Gyllenstjärna - till ett kulturkvarter? White arkitekter har gjort ett lockande förslag. Det fyller inte tomrummet helt utan skapar ett litet torg - Minsta torget? - som blir en naturlig fortsättning på Stortorget och Lilla Torg, och med en smidig rörelse länkar ett skimrande buktande glashus till Palladium och Form.

Och vad ska man ha i huset, enligt planen? - Utställningar som har samband med verksamheten både i Palladium och Form, tidskriftsrum, bibliotek, galleri, öppen ateljé. Biograf? Och, förstås, restaurang och café med möjlighet till uteservering på Minsta torget. Ett kulturkvarter som - till exempel - kvarteret kring Brandts klaedefabrik i Odense som vore ett gott och trivsamt föredöme.

Ett konstmuseum, det länge efterlängtade, tänkte jag först, men man ska kanske inte störa den pågående processen. Det ryktas om att vi har aldrig varit så nära ett förverkligande av ett konstmuseum som nu.

Problemet med kulturkvarteret Gyllenstjärna är att vi har ett så splittrat kulturutbud i Malmö, där kommunala myndigheter med ängslig hand försöker portionera ut pengarna rättvist till små och stora verksamheter. Räcker dynamiken i Malmös kulturliv till för att ge kvalitet åt kvarter Gyllenstjärna? Finns det anledning att stötta ännu ett kulturbygge när Rooseum trampar vatten, konstinstitutionerna jämrar sig och Musikteatern verkar att förinta sig själv? Är det verkligen ett nytt hus som behövs? Kanske trots allt. - Kulturens förutsättningar ändras hela tiden, somligt domnar och somligt tar fart Man ska se med varsamhet på nuet. Men Form Design Center har visat både uthållighet och utvecklingsförmåga och Palladium är i en optimistisk utvecklingsfas - tillsammans skulle de nog kunna få kulturkvarteret att leva. Öppningar in från Södergatan och Skomakargatan. Åhléns varuhus, aktiviteterna på Lilla torg - Gyllenstjärna är omslutet av brusande liv.

Det finns risker med projektet. Men det finns en ännu större risk - att Malmö inte ger sig tid utan raskt bebygger de tomma ytorna med massiva bostadshus. Då försvinner en storartad möjlighet till levande och stimulerande stadsmiljö. Det är ingen brådska. Bygg inte bort möjligheten!


JAN HEMMEL

10/7 2006

Kvarteret Gyllenstjärna - Foto: Jan Hemmel Kvarteret Gyllenstjärna - Foto: Jan Hemmel

Så här ser det ut i kvarteret Gyllenstjärna bakom Lilla torg 2006.
De ivriga tankarna på att bygga samman kulturbyggnaderna Form/Design Center med Palladium - teater-, konsert- och dansscenen - blev det ingenting av.

Det blev inget kulturhus, utan istället bostäder. Ingen är förvånad.

JAN HEMMEL

 

På gång i Malmö

planer & tankar
Gyllenstjärna
Limhamn / Färjelägret
Slussplan
Stadion

Designförslag Kvarteret Gyllenstjärna