om skönhetsrådet i malmöaktuelltböckerStrövtåg i MalmöPlatser / Hus / ParkerStadens detaljerPlaner & TankarArkivBilderKontakta oss!
Turning Torso Foto: Mimmi Widner

Hem > Platser/hus/parker > Turning Torso

TURNING TORSO
Jan Hemmel

Turning Torso  Foto: Jan Hemmel Turning Torso  Foto: Jan Hemmel Turning Torso  Foto: Jan Hemmel Turning Torso  Foto: Jan Hemmel Turning Torso  Foto: Jan Hemmel

Turning Torso - Malmös stolthet för vissa och förargelsens hus för andra - är högt men inte högst. I hela världen pågår en tävling på höjden.

"Freedom Tower" på Ground Zero i New York ska bli 541 meter högt. Måttet är symbolladdat - 541 meter motsvarar 1776 fot och 1776 är året för USA:s grundläggande. I havet utanför Tokyo planerar man att bygga Norman Fosters "Millennium Tower" som ska bli klart 2009 och rymma 50.000 människor. Höjd 840 meter. Tornet i Taipei är 101 våningar. Och så vidare. Av de 20 högsta byggnaderna i världen har 19 tagits i bruk efter år 2000 och trenden fortsätter.

Varför det har blivit så här har många förklaringar. Den vanligaste är markpriserna och de spelar naturligtvis en roll på Manhattan, men höga hus byggs på många ställen där markpriset inte är avgörande och där det finns gott om plats. Som i Malmö.

Journalisten Bo Jan Hansen i danska "Weekendavisen" skriver i sitt reportage från en skyskrapeutställning i Dusseldorf att när Malmö nu får det första riktiga höghuset i våra trakter så beror det på att Malmö med Calatravas "Turning Torso" vill visa att det är i Malmö och inte i Köpenhamn som det viktiga sker. Staden vill visa upp sig.

I New York, berättar han, konkurrerade de klassiska höghusen, Chrysler Building, Empire State Building, inte bara med höjden utan med sina spiror och torn, Lagstiftningen i New York bestämde nämligen i många år att byggnadernas översta 42 meter inte fick användas till något nyttigt, så estetiken fick ett legitimt utrymme.

När pyramiderna i Egypten byggdes kunde man bara bygga så högt som grundplanen. Nu kan man bygga upp till åtta gånger högre än grundplanen, men man arbetar ivrigt med nya teknologier för att komma högre. Halmstrået finns som förebild. Det har förhållandet 1:150. Tanken svindlar.

platser / hus / Parker

Gamla Begravningsplatsen
Nordmills
Posthuset/Konsthallen/Biblioteket
Turning Torso
Hotel Savoy
Knut Grane minns
Stapelbäddsparken

Gamla begravningsplatsen Foto: Mimmi Widner

Externa länkar
Läs mer om Turning Torso:

Turning Torso
Santiago Calatrava