#16 Liten med mycket spänning

Den japanska trädgården har byggts upp runt ett kärr med anlagd källa. Slottsparken utformades mellan 1897 och 1900 med inspiration från Central Park i New York. 1988 restaurerades trädgården. Foto: Mats Olsson

Den är kanske Malmös minsta, men den har ett eget nummer – 312.
Det har funnits en träbro i Slottsparkens japanska trädgård så länge jag kan minnas. På 50- och 60-talen var platsen ännu mer hemlig med fler buskar och snår och de vuxna hade inte full koll på oss.
Då var det en spännande plats att leka på, nästan så att det pirrade i magen ibland. Här kunde vi springa runt och hoppa på stenar över det lilla vattendraget eller hänga över träräcket på spaning efter kompisarna som gömt sig i ett buskage.
I dag är platsen mer öppen men det hindrar inte barnbarnen att försvinna ur min åsynen en kort stund. Jag hoppas att de tycker det är lika spännande som jag gjorde en gång.

Idéer om att anlägga en park på det överblivna området väcktes för att på så vis skapa ett stort sammanhängande grönområde.


Lotta Satz

Vatten spelar en stor roll i Slottsparken som blev stadens svar på borgarklassens prydnadspark – Kungsparken. Här skulle rekreationsproblemen lösas för arbetare. Foto: Mats Olsson
En liten plakett berättar för oss att träbron har nummer 312. Foto: Mats Olsson

Fakta Slottsparken
1896 anordnades en stor industri- och slöjdutställning i Malmö. Och i samband med den gjordes en mindre plantering utmed Fersens väg. Efter utställningens slut beslutades att all gammal militärmark skulle omvandlas till parkområde. Återigen togs kontakt med en dansk landskapsarkitekt, Edvard Glaesel. Han föreslog en mycket genomgripande omdaning av den låglänta och sumpiga marken. Inspiration hämtade han från den amerikanske landskapsarkitekten Olmsteds idéer om en vardagspark för alla åldrar och samhällsklasser likt den i Central Park i New York.