månadsarkiv: december 2022

Skönhetsrådet önskar Gott Nytt År

Foto: Ann-Sofi Högborg

Malmö Opera blev en symbol för framtidstro när den byggdes och invigdes mitt under andra världskriget.

Att skrida ner för trappan i den vackra foajén i Malmö Opera är en skönhetsupplevelse! Man blir liksom vacker av att gå i den, en så fin känsla. Den får oss alla att sträcka på ryggen och nästan uppleva oss som en del av den kulturella upplevelsen som väntar på en av Europas största teaterscener. Den unikt vackra funktionalistiska byggnaden, som ritats av Sigurd Lewerentz i samarbete med Erik Lallerstedt och David Helldén, ligger i fonden av Fersens väg och har unders senare år fått sin motpol i Malmö Live. Ett stråk som markerar kulturens betydelse i stadsbilden.
Malmö Opera byggdes, efter en lång och komplicerad process, under andra världskriget och invigdes hösten 1944 – en fantastisk symbol för framtidstro! Det får oss att känna hopp och tänka på kulturens betydelse då som nu – i Sverige och i Ukraina
Ann-Sofi Högborg
Birgitta Ramdell

#24 Utblick och Insikt – på en gång

Foto: Gunnar Ericson
Posthusplatsen vid Inre hamnen.

Posthusplatsen förenar gammalt med nytt; stadskärnan, Malmö C och Ferdinand Bobergs Posthus samtidigt som den tar in Universitet och Malmö Live. Konstnären Pål Svensson gav platsen sin egen tolkning. Ett utskuret hål/öga “Utblick” mot fyren och Öresund och en speglande rundad ostlik form begjuten med vatten “Insikt”. Insikts form är densamma som hålet i den stående diabasskivan. Ett associativt och reflekterande konstverk ger oss ett omtyckt stadsrum med en stark känsla av plats.
Gunnar Ericson
landskapsarkitekt LAR/MSA

#23 Dags för en tågluff i Malmö

Foto: Emma Krantz
Station Rosengård är ett av stoppen i denna malmöitiska tågluff.

Det finns många sätt att upptäcka Malmö. Varför inte genom en tågluff med sju stopp längs linjen som ibland kallas Malmöringen.
Den 9 december för fyra år sedan öppnades trafiken på den så kallade Malmöringen. Rosengårds station var då nybyggd medan Östervärn och Persborg hade renoverats. Lägg till stopp i Svågertorp, Hyllie, Triangeln och Malmö C så har du massor att upptäcka i din stad.
Men gör inte alla stoppen på en dag, ta tid att upptäcka Kirsebergs gränder, Persborgs och Augustenborgs huvudsakliga 50-tals arkitektur med sina tidstypiska torg och Rosengård som i huvudsak byggdes på 60- och 70-talen. I Hyllie hittar man både trånga gränder och breda boulevarder mellan bostadskvarteren som vuxit upp runt Malmö arena sedan 2008.
Lotta Satz
Journalist

#22 Första parken i Varvsstaden

Foto: Ingrid Sommar
Kockums-vd har fått ge namn åt en en grön plats i Varvsstaden.

Nils Holmström var vd för Kockums på 1950- och 1960-talen, och har nu gett namn åt en av Malmös nyaste parker – den gröna lugna oasen mellan hyllade krogen Aster och lägenhetshotellet Forenom. Speciella är de höga, mer än hundraåriga oxlarna som ger behaglig skugga åt parken. Att spara dem var komplicerat. Särskilt avancerad teknik krävdes eftersom industrimarken här på Kockumsområdet var svårt förorenad. I parken finns också en liten bronsbyst av Frans Kockum, industrimagnaten och grundaren.
Ingrid Sommar
Journalist

#21 Ett mästerverk från 1968

Foto: Henrik Johannesson
Det lilla lyckas stå upp mot det storskaliga.

Klas Anshelms Sjömansgården, numera granne med Malmö Live, är ett av hans mästerverk i Malmö. Två renoverade längor, rester av en mur och ett nytt kapell blev till en sjömanskyrka 1968.
Per Qvarnström fångar platsen väl i sin Anshelmbiografi: ”I en omgivning som tagit ett allt mer storskaligt uttryck, utgör Sjömansgårdens finstämda byggnader en intim enhet vars andliga innehåll påtagligt kontrasterar mot några av de omgivande byggnadernas.”
Besök rekommenderas!
Henrik Johannesson
Arkitekt

#20 Centrums egen trädgård

Foto: Ann-Sofi Högborg
Slottsträdgården och Slottsträdgårdens Café.

Som boende på Slottsgatan på Gamla Väster i centrala Malmö, är Slottsparken ”min trädgård” och då speciellt Slottsträdgården och dess café, som är en riktig oas. Från tidig vår till sen höst så finns det en otrolig växtprakt och underbara färger i de olika odlingarna, framför allt i de rena odlingar av dahliior, tulpaner och andra livsbejakande växter, men även i de olika tematrädgårdarna.
Hans Tegnryd
Civilekonom

#19 Gråsippan lyckas vara smäcker trots sin storlek

Foto: Mats Olsson
Signe Persson-Melins Gråsippan var från början ett bruksföremål som blev ett konstverk.

Sommaren 2016 fick Malmö ett nytt konstverk. Då invigdes en stor variant av formgivaren Signe Persson-Melins kruka “Gråsippan” i sandgjuten aluminium på Davidshallstorg. Storleken till trots lyckas urnan vara både stilren och smäcker. Signe Persson-Melin är en av Sveriges mest kända formgivare av bruksföremål som oftast arbetade i keramik, porslin och glas.
Hon hade en speciell anknytning till torget, här växte hon upp i ett av husen som hennes pappa byggmästaren Eric Sigfrid Persson, hade skapat. Signe Persson-Melin avled i augusti 2022, 97 år gammal.
Göran Rosberg
Senior advisor med ett förflutet som informationschef på stadsbyggnadskontoret

#18 Övergiven världskonst måste skyddas

Foto: Bo Mårtensson
The movement meter for Lernacken – The Pavillon (2000) av Olafur Eliasson.

En av världens största konstnärers verk står övergivet i ett vildvuxet landskap, men samtidigt på en väldigt intressant plats. 
Här blickar man ut mot Öresundsbron, Sveriges högsta byggnadsverk och världens längsta snedkabelbro. Området vilar på restavfallet från den industriella brytningen av kalk i Limhamns kalkbrott för tillverkning av cement.
Verket och platsen ger dubbla känslor. Övergivna och samtidigt väl utvalda.
Fin cykelväg hit ut till en plats för kontemplation i ett landskap där människans inverkan satt spår genom konst och konstruktion. Samtidigt upplevs naturen kraftfull och övergiven likt det isländska landskapet där konstnären Olafur Eliasson har sina rötter.
Men ”The movement meter for Lernacken – The Pavillon” behöver en skylt och renoveras. Få vet att vi har en världskonstnär i vår stad. Utan kunskap om vad, varför och vem som står bakom konsten vandaliseras verket som annars är byggt för att stå emot tuffa väderförhållanden.

Jeanette Gostomski
Konceptuell konstnär och curator
förstärker platser och visioner med scenografi och arkitektur

#17 Att ta tillvara men våga ta plats…

Foto: Mikael Stamming
Godsmagasinet som blev ett nytt vardagsrum.

Resterna av ett gammalt godsmagasin som stått tomt under flera år omvandlas 2016 till en kaxig och väl gestaltad mötesplats i stort och i smått, inomhus och utomhus – Saluhallen i Malmö. Med en tillbyggnad som inte ber om ursäkt men samtidigt smälter in i stadsrummet, med en inredning som inspirerats av byggnadens historia, inklämt mellan ett parkeringshus och en genomfartsgata har Malmö fått ett nytt vardagsrum. Arkitekt: Wingårdhs Arkitekter genom Joakim Lyth
Inredning: Kjellander & Sjöberg genom Karin Sundberg

Birgitta Ramdell Stamming
Arkitekt SAR MSA med mångårig erfarenhet från samhällsplanering men också som VD för Form/Design Center

#16 Allén som håller ihop

Foto: Gunnar Ericson
Östra kyrkogårdens lindallé planterades 1923.

Ikonisk arkitektur behöver inte vara storslagen. Vid entrén till Östra kyrkogården ligger en blomsterkiosk av arkitekt Sigfrid Lewerentz som har världsrykte. En kronjuvel i den kyrkogård som byggs med kvarter, gångar och kapell. Den gröna miljön har också en ikon. Lindallén efter en av kyrkogårdens tväraxlar. Sammanlagt 96 lindar, 48 på vardera sidan gången, bildar ett stilrent och vackert grönt rum. Än starkare blir upplevelsen när besökaren ser att träden på vardera sidan gången är ympade samman. 96 rötter och trädstammar bildar två trädkronor.
Gunnar Ericson
Landskapsarkitekt LAR/MSA

#15 Anonyma glimtar som förgyller

Foto: Lotta Satz
En hyllning till en speciell mamma, eller till många?

Se upp, se ner, den kan finnas överallt – gatans konst. Från Anonymouses tillfälliga minivärldar, som först dök upp i Malmö och som sen synts i bland annat Boston, till lite mer permanenta verk som detaljer i en fasad. Eller som här en trottoarsten som bytts ut mot en mosaik med ett budskap med en glimt i ögat.
Så se inte på bara rakt fram när du promenerar i Malmö – titta ner, upp och åt sidan. Gatans konst får ofta mig att dra på munnen och tacksamt tänka på dem som bidrar till att förgylla min vardag. Ofta anonymt.
Den här mosaiken finns utanför Sorgenfriskolans entré på Mariagatan 1.
Lotta Satz
Journalist