De vill hylla träd på privat mark

Falsk akacia, lönn och ginkgo på en av Gamla västers innergårdar.

Tretton procent av Malmös yta täcks av trädkronor. Det är långt kvar till Malmö stads mål på trettio procent, för att nå dit måste de privata markägarna inspireras att vara med och uppmärksammas för sitt arbete.
Det menar Skönhetsrådets Monika Gora, Harald Klein och Åsa von Malortie. De utgör en av Skönhetsrådet i Malmös arbetsgrupper och har arbetat med projektet ”Träd i Malmö”: Projektets syfte är att bidra till en mer klimatpositiv, hälsosam och välmående stad.
Men först några fakta:

  • Krontäckningsgrad är hur stor andel av stadens yta som täcks av trädkronor – när man ser dem uppifrån.
  • Trettio procent av stadens mark ägs av privata fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och villaägare. Resten ägs av kommunen, regionen eller företag.
  • I dag är 60 procent av Malmös mark hårdgjord.
  • 59 procent av den privatägda marken har mindre än nio procent krontäckning. Endast sju procent når upp till målet 30 procent eller mer. Snittet för de privata markägarna ligger på 11 procents krontäckning.
  • Enfamiljshusen har ett snitt på åtta procent medan de privata flerfamiljshusen ligger på två procent.
    De grönaste villaträdgårdarna hittar man inte oväntat i Västra Innerstaden där det finns kluster av innergårdar med över 30 procent krontäckning, framförallt i områdena mellan Pildammsparken och Slottsparken, kring Kronborg, Fågelbacken, Hästhagen, Rönneholm och Ribersborg. 
  • Åtta procent av enfamiljshusen och två procent av flerfamiljshusen över 30 procent krontäckning. Snittet för enfamiljshusen ligger på 11 procent och åtta procent för flerfamiljshusen.
De gröna prickarna visar var det finns 30 procent, eller mer, krontäckningsgrad på privat mark.

Arbetsgruppen har tittat på en specifik villatomt i Malmö för att se vilka förändringar som skett under femtio år. 1975 hade denna tomt på 1451 kvadratmeter 70 procent krontäckning i dag är siffran 14 procent. Men enligt projektgruppen är utvecklingen med färre träd på villatomter en generell trend.
– Träden har fått ge vika för swimmingpooler, dubbla garageuppfarter och lättskötta ytor, säger Harald Klein som är landskapsarkitekt precis som de två andra i arbetsgruppen.
I rapporten ”Potentiell krontäckningsgrad. Studie av tre stadsdelar i Malmö. 2024.01.22” har FOJAB i samarbete med Malmö stad använt onlineverktyget HUGSI för att jämföra olika städers krontäckningsgrad. Resultatet visade hur Malmö i jämförelse med andra täta städer hade betydligt lägre krontäckningsgrad. 
Malmö 12 procent
Amsterdam 22 procent
Berlin 45 procent 
New York 20 procent

 

De tre landskapsarkitekterna hyllar de markägare som ger plats åt träden i vår stad och har idéer för hur fler kan inspireras.
Huvudtanken är att genom positiva metoder uppmärksamma dem som bidrar till att öka Malmös krontäckningsgrad.
Text: Lotta Satz
Bild: Mats Olsson

Läs mer:
Malmö genomsnitt: 13% (Källa: Vårt Malmö 2023)  https://malmo.se/Aktuellt/Artiklar-Malmo-stad/2023-05-26-Annu-fler-trad-at-folket.html

Analysmodell av region Skåne från 2023 
I region Skånes rapport om 3-30-300 regeln beräknas krontäckningen på ett lite annorlunda vis, som medelvärde per DeSO-område. I rapporten jämför nio skånska tätorter och de nio tätorterna är indelade i sammanlagt 400 DeSO-områden och över 105 000 50-metersrutor. Se statistik nedan: 

Analyserna av krontäckning i tre olika varianter pekar alla på att krontäckningsgraden är relativt låg i alla nio tätorter och endast 4 av 400 DeSO-områden når 30% krontäckning. 

Länk till rapporten: https://utveckling.skane.se/siteassets/publikationer/3-30-300-i-skane-slutrapport_slutlig1.pdf

Slutrapport i-tree Sverige 2020
I rapporten ”i-Tree Sverige – För strategiskt arbete med träds ekosystemtjänster” av Johanna Deak Sjöman och Johan Östberg beräknas krontäckningen på ett annorlunda sätt och siffrorna är kanske inte helt korrekta, däremot kan man se att Malmö fortsatt ligger lågt i jämförelse med andra svenska städer.