Fyra frågor till Kjell Aage Nilsson

Kjell Aage Nilsson, medlem i Skönhetsrådet, ger ut boken ”Har du sett oss? Malmös arv från antiken” på eget förlag. Han vill inspirera oss till att lyfta blicken och få syn på spår av svunna tider på stadens fasader.

Hur blev du intresserad av antiken i Malmö.
Det började egentligen redan under studietiden, när jag fick syn på en grekisk list på en fasad på Davidshallsgatan. Men det var inte  förrän jag träffade en gammal studiekamrats son som kunde hjälpa mig att sortera mina bilder som boken kunde bli av.

Hur kom antiken hit?
Det dröjde flera tusen år innan antiken satte spår i arkitekturen här,  men man kan inte peka ut en speciell person. Troligen kom stilen hit via Berlin.

Har du några favoritexempel i Malmö?
Det finns en underbar sfinx på Stora Nygatan 65, eller karyatiderna (kvinnoskulpturer reds anm.) på Södergatan som bär spår av Akropolis.

Har du själv använt dig av antikens språk i din arkitektur?
Nej, det har jag inte gjort, kanske en liten volut på  en byggnad i Hjärup.

Kjell Aage Nilsson fick stadsbyggnadspriset i Malmö för bostadsrättsföreningen i kvarteret Biet på Gamla Väster i Malmö som växte fram i samarbete med de boendes specifika önskemål. Han har också ritat Djingis Khan i Lund som från början var studentlägenheter för familjer.